Boekentips & leesadviezen

Bekijk de vier masterclasses van Voorlezen voor leraren via dpgmediagroup.com.

Kijk voor boekentips eens op de site: www.kinderboeken.nl.
Per leeftijdscategorie staan de boeken ingedeeld. Het zijn boekentips van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen eerder boeken gaan lezen als kinderen die aanraden dan als volwassenen boeken aandragen.

Lezen is niet alleen boeken lezen, ook spelletjes kunnen helpen bij lezen, zomerlezen en lezen in de zomervakantie.

Het is belangrijk om plezier in lezen te hebben. Je kunt elkaar voorlezen, zelf lezen, stillezen en herhaald lezen. Er zijn teksten die geschikt zijn om nog een keer te lezen. Kinderen die Avi eind groep 4 beheersen, zijn in staat om ‘stil’ te lezen. Je kunt dan het beste kiezen voor een boek op het Avi niveau wat een kind beheerst. Bemoedig je kind door positieve feedback te geven. Zeg bijvoorbeeld wat goed gaat of geef een compliment voor zijn inzet en motivatie. Je kunt met je kind ook een beloningssysteem bedenken.

Lezen met Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om een virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk, omdat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus.

Zomerlezen met de VakantieBieb

Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app vind je een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. Laat de vakantie maar beginnen. Download de VakantieBieb.

Passend lezen

Als je dyslectisch bent, heb je bij Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot de mooiste romans, de spannendste verhalen en de allerleukste kinderboeken, in diverse leesvormen en collecties. Zo bestaat de collectie Audiolezen uit ruim 75.000 gesproken boeken!

Zomerlezen doeboekjes

Er zijn speciale leesdoeboekjes voor de zomer om het zomerlezen te stimuleren. De boekjes zomerlezen groep 3 en 4 zijn verkrijgbaar bij de boekwinkel.

Het zomerTOPboek is verkrijgbaar via Eduforce. Het ZomerTOPboek is geschikt voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Het leesniveau varieert van E3 tot en met E5. Het bevat leuke leesteksten, mopjes, weetjes, puzzels, gedichten en proefjes.

Leestip voor ouders

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier kunt doen. Pak dus zelf je favoriete boek en ga (voor)lezen!

Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin of musea die jullie gaan bezoeken. Bekijk ook eens samen een website van het pretpark/dierentuin/ speeltuin voor als je een dagje uit gaat.

Doorlezen

Meegroeiboeken zijn ideale boeken om samen te lezen, omdat ze oplopen in Avi niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest.

Het werkboek van Vos en Haas is digitaal beschikbaar. Het is geschikt voor kinderen uit groep 3 & 4 en 5 & 6. Heb je interesse laat het mij weten.

Lezen lezen en nog eens lezen

Een tekst of verhaal opnieuw lezen bevordert de leesvloeiendheid. Mopjes en raadsels zijn geschikte teksten om opnieuw te lezen.

Heb je succes met je mop? Lees dan de mop nog eens aan iemand anders voor. Er zijn moppenboekjes te koop die aansluiten bij het leesniveau van groep 3 en 4.

Lees tv

Zet de ondertiteling eens aan bij een leuke film. Heb je zo weer wat leeskilometers gemaakt!

Leeswoordensport

Laat iemand lange, gekke, bijzondere woorden voorlezen. De ander springt op de trampoline en verdeelt het woord in klankgroepen. Elke sprong is één klankgroep. Daarna even wisselen met springen en lezen.

Nu even niet lezen

Luister eens naar een luisterboek. Dit is een prima alternatief voor als het lezen even niet lukt of als je minder zin hebt om zelf te lezen. (Voor)lezen vergroot namelijk je woordenschat.

Leenwoorden lezen

In het Nederlands komen veel woorden uit een andere taal voor. Dit zijn ‘leenwoorden’. Kijk eens in een krant of om je heen in de supermarkt. Vooral in de sportbijlage van de krant komen veel leenwoorden voor. Match, goal, Tour de France…. Verzamel zo veel mogelijk leenwoorden en schrijf ze op!

Leesboeken, DyTaLo is er voor begeleiding bij dyslexie en taal